Farm Trans en duurzaamheid: Interview met Reynout Walkate – QESH-manager
21 | 06 | 2023
“Wat nog steeds elke dag indruk op me maakt, is de ambitie van iedereen om het best mogelijke transport te bieden.”
Dit interview is afgenomen voor het Farm Trans-duurzaamheidsrapport 2021-2022. Je kunt het volledige rapport vinden op onze Duurzaamheidspagina.
Wat houdt je functie als QESH-manager in?
‘Onze afdelingen blijven vanzelf draaien, maar er is ook het grotere geheel. Ik moet het grotere geheel bewaken. Dat kan van alles zijn, zoals er bijvoorbeeld voor zorgen dat we de wetten en regelgeving naleven, tot meer praktische zaken. Kijk naar ons handboek voor chauffeurs. Dat was eerder een erg omschrijvend boek over voornamelijk dingen die onze chauffeurs niet mochten doen. We spraken met een paar van onze chauffeurs en vroegen hen: wat hebben jullie nodig van dit boek? Hun antwoord was duidelijk: begeleiding wanneer er iets onverwachts gebeurt op de weg. We zijn het handboek nu volledig aan het herschrijven op basis van dat inzicht. Een van mijn collega’s werkt zelfs aan een app die het zo makkelijk mogelijk maakt om de juiste informatie te vinden wanneer je onderweg bent. Over het algemeen is het belangrijkste ons niet te richten op wat elke individu binnen dit bedrijf doet, maar om naar de processen te kijken. Natuurlijk kun je niet alles in de hand houden, maar een proces aanpassen resulteert in een andere uitkomst. Dat is ons doel.’
Kun je een voorbeeld geven van hoe het veranderen van een proces resulteert in betere uitkomsten?
‘We werken constant aan het verbeteren van de veiligheid van onze mensen. Elke keer als onze chauffeurs bijvoorbeeld een zending uien of aardappels leveren, dan verplichten de voedselveiligheidsrichtlijnen dat de trailers worden schoongemaakt. We weten echter dat het gevaarlijk kan zijn om de trailer in te gaan om die schoon te maken. Om dit zo veilig mogelijk te maken en ongelukken te voorkomen, hebben we nu harnassen en tilapparatuur in onze workshop. We hebben ook camera’s in de vrachtwagens geïnstalleerd. Daardoor kunnen onze chauffeurs het laadproces in de gaten houden vanuit hun cabines, in plaats van dat ze op de trailer moeten klimmen.
Je bent ook lid van de Farm Trans-duurzaamheidsgroep. Waar richt de groep zich op?
‘Een duurzame werkgever zijn, kan een grote verscheidenheid aan onderwerpen behelzen. Toen ik pas begon bij Farm Trans, liepen vragen die binnen de groep werden gesteld uiteen van ‘voor hoeveel CO2-uitstoot zijn we verantwoordelijk’ tot ‘wanneer gaan we weer met het hele bedrijf bowlen’. Daarom hebben we besloten om terug naar de basis te gaan. We proberen bijvoorbeeld om een duurzaamheidscertificaat te behalen. Natuurlijk lost een certificaat niet alles op, maar het bevestigt wel dat we op de goede weg zijn.
Wat vind je van Farm Trans tot dusver?
‘Wat nog steeds elke dag indruk op me maakt, is de ambitie van iedereen om het best mogelijke transport te bieden. Maar terwijl we erg hard werken, verliezen we elkaar niet uit het oog. We vinden makkelijk leuke momenten om samen te lachen. Zo’n werkcultuur is onbetaalbaar.’